Space Sciences

Portal and Forum for the Development of Initiatives in Space Exploration
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
Latest topics
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 13 on Sun Aug 30, 2015 7:41 pm
Poll

Share | 
 

 Wetenschap

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Aantal berichten : 72
Registration date : 2008-10-25

PostSubject: Wetenschap   Mon Nov 10, 2008 12:38 am

Wetenschap

De wetenschap kenmerkt zich vooral door haar specifieke onderzoeksmethodiek waardoor ze tot haar inzichten komt. Een wetenschappelijke theorie moet bijvoorbeeld zonder tegenspraak zijn en met de bestaande kennis overeenstemmen.

Boven alles moet ze empirisch toetsbaar zijn. In het algemeen geldt dat een wetenschappelijke theorie ‘falsifieerbaar’ moet zijn. Het moet ook duidelijk zijn wanneer, onder welke voorwaarden, men ze als weerlegd kan beschouwen.

De wet van de zwaartekracht is bijvoorbeeld falsifieerbaar, want als ook maar één steen omhoog zou vallen in plaats van naar beneden, dan zou hiermee bewezen zijn dat de wet van de zwaartekracht vals is en iedere wetenschapper zou dat moeten aanvaarden. Deze eis van bewijsbaarheid is geen gril van de wetenschap maar vormt een noodzakelijke voorwaarde voor zinvolle theorieën. Een (denkbeeldige) wet van de zwaartekracht die elke gewenste of denkbare beweging van stenen zou toelaten, zou niet te weerleggen zijn (niet falsifieerbaar), maar zou uiteraard ook niets verklaren.

In de realiteit zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek echter dikwijls niet zo perfect als ze zouden moeten zijn. Ook zij bevatten wel eens vergissingen of tegenspraken. Maar het is zo dat andere wetenschappers die bevindingen eveneens aan een onderzoek kunnen onderwerpen -- en ze doen dat ook, vooral bij omstreden onderwerpen -- waardoor fouten (of opzettelijk bedrog) meestal geen lang leven leiden.

Pseudowetenschap

Onder pseudowetenschap verstaat men uitspraken waarvan beweerd wordt dat ze wetenschappelijk zijn maar die deze pretentie niet hard kunnen maken. Omdat ze in tegenstrijd zijn met zichzelf, door preciese experimenten weerlegd zijn, of omdat ze aan andere methodologische of wetenschappelijke criteria (zoals het verbod op cirkelredeneringen) niet kunnen voldoen.

Dikwijls ziet men hoe een pseudowetenschap zichzelf immuniseert tegen alle kritiek: gelijk welke uitkomst een experiment oplevert, steeds wordt het ofwel als een bevestiging ofwel beslist niet als tegenbewijs tegen de geponeerde stelling gezien.

Parawetenschap

Met dit begrip bedoelt men een verklaringsmodel waarbij er een min of meer sterke verdenking bestaat dat het om een pseudowetenschap gaat. Deze verdenking kan bewaarheid worden of vals blijken te zijn. Het is dus ook mogelijk dat het bij een enkele parawetenschap eigenlijk om een protowetenschap gaat, dus om uitspraken van een nieuwe wetenschapsdiscipline in wording.
Back to top Go down
View user profile http://spacescience.usersboard.net
 
Wetenschap
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Space Sciences :: Science and Philosophy :: Space Sciences-
Jump to: